Sernik Biały Michał

4.93 (167 ocen)

O sernikach pisałam już wiele gdyż zdecydowanie jesteśmy wielbicielami tego deseru.Święta, urodziny czy inne okolicznościowe uroczystości – zawsze jest sernik :).Wilgotny o cudownie kremowej konsystencji i ciekawym orzechowo–michałkowym smaku.Idealny,nie zbyt słodki,ale z pewnością bardzo kaloryczny

Składniki:

  • Spód:
    320 g ciastek zbożowych Degistive
    100 g orzechów ziemnych niesolonych
    160 g masła
    Masa serowa:
    500 g twarogu półtłustego
    250 g sera mascarpone
    200 ml śmietanki kremówki 30%
    1/2 szklanki mleka w proszku
    100 g orzechów ziemnych niesolonych
    150 g Białych Michałków
    70 g białej czekolady
    4 szt duże jajka
    1/2 szklanki cukru pudru
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    Polewa:
    60 ml słodkiej śmietanki
    75 g białej czekolady
    Dekoracja:
    3 sztuki białych michałków
    30 g orzechów ziemnych niesolonych
Wystaw ocenę:

4.93 (167 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik biały michał - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód:
    Przy pomocy blendera mielimy ciasteczka z orzechami. Dodajemy roztopione masło i mieszamy do momentu uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę ciasteczkową. Dokładnie wykładamy nią boki i spód tortownicy dobrze dociskając do tortownicy. Tak przygotowany spód wstawiamy do lodówki.
  • 2. Masa serowa:
    Do rondelka o grubym dnie wlewamy śmietankę i podgrzewamy. Dodajemy posiekane michałki, czekoladę i mleko w proszku. Podgrzewamy cały czas mieszając do momentu, aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Odstawiamy do wystudzenia. Orzechy mielimy w rozdrabniaczu, dodajemy przestudzoną śmietankę i miksujemy do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji.
    Twaróg mielimy trzykrotnie, dodajemy mascarpone, mąkę ziemniaczaną i cukier. Miksujemy do połączenia się składników. Nie przerywając miksowania dodajemy po jednym jajku. Następnie po łyżce dodajemy przestudzoną masę śmietanową, mieszamy do połączenia się składników. Masę serową przekładamy do tortownicy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C. Pieczemy w tej temperaturze przez 15 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 120’C i pieczemy sernik przez kolejne 105 minut. Po upieczeniu wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwi piekarnika i pozostawiamy w nim sernik do wystudzenia. Przestudzony sernik wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
  • 3. Polewa:
    W rondelku podgrzewamy śmietankę, dodajemy połamaną czekoladę. Podgrzewamy do momentu, aż czekolada się rozpuści. Tak przygotowaną polewę rozprowadzamy na wierzchu sernika, posypujemy orzechami i pokrojonymi michałkami.
    Inspiracja: Domowe Wypieki ( przepis troszkę zmieniłam)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować