250 g ricotty
250 g mascarpone
4 jajka
pół szklanki cukru
5 łyżek mąki kukurydzianej
1 wafelek mleczny (50g)
masło+ mąka kukurydziana do tortownicy
tortownica o średnicy 26 cm
Sernik bezglutenowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wkładamy mascarpone i ricottę, chwilę miksujemy razem. Następnie dodajemy cukier i znowu miksujemy. Dodajemy jajka i znowu miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę kukurydzianą i mieszamy. Tortownice wysmarowujemy masłem i wysypujemy mąką kukurydzianą. Wlewamy ciasto i wyrównujemy. Wafelek kroimy w kostkę i układamy na wierzch ciasta. Wstawiamy sernik do piekarnika i pieczemy przez ok. 1 godzinę w 200 stopniach. studzimy w uchylonym piekarniku.
Komentarze