Sernik bez spodu

4.42 (185 ocen)

Przepis na to ciasto zaczerpnęłam z programu Gordona Ramsaya. Podobno zawsze wychodzi – postanowiłam to sprawdzić. Przepis jednak uprościłam – jest to sernik bez spodu. Przepis prosty i szybki, a do tego bardzo smaczny.

Składniki:

  • 1 kg sera mielonego, śmietankowego o temperaturze pokojowej
    1 szkl cukru pudru
    4 jajka
    3-4 łyżki maki ziemniaczanej
    Starta skórka z cytryny
    Garść mrożonego agrestu
    Masło do wysmarowania formy
Wystaw ocenę:

4.42 (185 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik bez spodu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W małej misce roztrzepujemy lekko jajka.
  • 2. W większej misce ucieramy mikserem ser i cukier puder, aż uzyskamy kremową konsystencję. Wtedy, powoli, do sera dodajemy jajka. Następnie, ciągle mieszając mikserem dodajemy mąkę. Mieszamy wszystkie składniki na jednolita masę. Następnie dodajemy skórkę cytrynowa i wrzucamy owoce.
  • 3. Ciasto przekładamy do małej tortownicy wysmarowanej masłem. Przed włożeniem do piekarnika formę kilka razy lekko uderzamy o stół – ciasto opadnie na dno, odpowietrzy się, a agrest wyjdzie na wierzch.
    Sernik bez spodu pieczemy około godziny w 180st.

Porady

W swoim przepisie Gordon używa świeżych malin. Ja wykorzystałam mrożony agrest, który parę miesięcy temu posłużył mi do przygotowania nalewki agrestowej ;) http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/agrestowka-3 W zasadzie można użyć dowolnych, drobnych owoców.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Agrest Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować