Sernik bez sera

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Już jako mały chłopiec lubiłem spędzać czas w kuchni. I tak mi zostało do dziś.

Składniki:

  • Ciasto: 3 szkl. mąki
    ● kostka margaryny
    ● 3/4 szkl. cukru
    ● 5 żółtek
    ● 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa: 1 szkl. cukru
    ● 2 budynie śmietankowe
    ● 5 białek
    ● 800 ml ukwaszonej śmietany 18%
    ● sok z 1 cytryny
    Oraz: tłuszcz i bułka tarta do formy

Sernik bez sera - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części (2/3:1/3). Wkładamy do zamrażalnika na ok. 2 godziny.
  • 2. Masa: białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Stopniowo wsypujemy budynie, wlewamy śmietanę i na końcu sok z cytryny. Miksujemy na jednolitą masę.
  • 3. Tortownicę (o śr. 26 cm) natłuszczamy i posypujemy bułką tartą. Ścieramy większą część ciasta, lekko dociskamy i nakłuwamy widelcem. Wylewamy masę. Na wierzch ścieramy resztę ciasta. Pieczemy 40 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 170 °C.

Porady

RADY Piotra Matana Do masy można dodać sparzone rodzynki, a na spód ciasta wyłożyć pokrojone w kostkę brzoskwinie.

Notka redakcyjna

PP_03-2014

Komentarze

Podobne przepisy