Sernik bez sera - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części (2/3:1/3). Wkładamy do zamrażalnika na ok. 2 godziny.
2.Masa: białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Stopniowo wsypujemy budynie, wlewamy śmietanę i na końcu sok z cytryny. Miksujemy na jednolitą masę.
3.Tortownicę (o śr. 26 cm) natłuszczamy i posypujemy bułką tartą. Ścieramy większą część ciasta, lekko dociskamy i nakłuwamy widelcem. Wylewamy masę. Na wierzch ścieramy resztę ciasta. Pieczemy 40 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 170 °C.
Porady
RADY Piotra Matana
Do masy można dodać sparzone rodzynki, a na spód ciasta wyłożyć pokrojone w kostkę brzoskwinie.
Komentarze