Sernik bez sera - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Tortownicę o średnicy 26cm wyłożyć biszkoptami.
Żółtka utrzeć z 1/2 szkl cukru pudru. Dodać jogurty lub śmietanę, budynie, olej i krótko zmiksować.
Białka ubić z odrobina soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać 1 szkl cukru pudru i cukier waniliowy .
Wszystko delikatnie wymieszać z masą jogurtową i przelać do tortownicy.
Piekarnik rozgrzać do temp. 180^C. Wstawić ciasto i piec 60 min.
Ciasto pozostawić do całkowitego wystygnięcia w piekarniku.
Ciasto sporo opadnie, ale to normalne.
Po wystudzeniu ciasto można posypać cukrem pudrem.
***Smacznego***
Porady
Pod koniec pieczenia sernik można nakryć folią aluminiową, aby zapobiec przypaleniu ciasta.
Komentarze