Sernik bez sera

4.5 (187 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Przepis dostałam od mamy, sama też piekłam ten sernik wielokrotnie, bo jest wyjątkowo smaczny i łatwy do zrobienia.

Składniki:

  • Ciasto: 5 żółtek
    ● 1 szkl. cukru
    ● 3 łyżeczki proszku do pieczenia
    ● 3 szkl. mąki
    ● kostka margaryny
    Masa: 3 duże op. kwaśnej śmietany 18-proc.
    ● 2 op. budyniu śmietankowego
    ● op. cukru waniliowego
    ● 1 szkl. cukru
    ● olejek cytrynowy
    ● 5 białek
    ● tłuszcz i mąka do formy
    ● cukier puder
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sernik bez sera - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Połowę
    wykładamy do dużej posmarowanej tłuszczem i posypanej
    mąką tortownicy. Resztę schładzamy.
  • 2. Białka ubijamy z cukrem na sztywno. Śmietany mieszamy
    z cukrem waniliowym,
    olejkiem i budyniami.
    Dodajemy do białek.
    Delikatnie mieszamy.
    Wylewamy na ciasto.
    Pieczemy ok. 20 minut
    w 180 °C. Na wierzch
    ścieramy resztę ciasta.
    Pieczemy jeszcze 20 minut.
    Studzimy. Posypujemy
    cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń śmietankowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_01-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować