Ten sernik jest wybitny w smaku! Jest bardzo kremowy, aksamitny i delikatny. Z czystym sumieniem mogę napisać, że jest to najlepszy sernik jaki zrobiłam...
1 godz. 20 min
Składniki:
pód:
200 g herbatników
1/3 kostki masła
1 łyżka kakao
1 białko
szczypta soli
Masa:
500 g sera ricotta
200 g serka homogenizowanego waniliowego
3 jajka
5 łyżek cukru
3-4 banany
duży budyń waniliowy
1/2 łyżeczki kardamonu
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
Polewa:
1 łyżka masła
50 g gorzkiej czekolady
Sernik bananowy z ricotty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło topimy. Herbatniki kruszymy na miałko, wrzucamy do miski, dodajemy kakao i roztopione masło. Dokładnie ucieramy mikserem. Na końcu dodajemy białko ubite ze szczyptą soli na sztywną pianę. Mieszamy. Powstały "mokry piasek" wykładamy na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, mocno dociskając do dna.
2.Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Banany obieramy, kroimy w plasterki i blendujemy na gładką masę. Żółtka ucieramy z cukrem za pomocą miksera. Do utartych żółtek dodajemy po kolei odciśnięty z wody ser ricotta, serek homogenizowany, zblendowane banany, proszek budyniowy, kardamon oraz cynamon i dokładnie wszystko mieszamy mikserem. Na końcu dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką.
3.Masę sernikową wykładamy na wcześniej przygotowany spód herbatnikowy, wyrównujemy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 60 min. Studzimy w wyłączonym piekarniku.
4.Polewa: Czekoladę z łyżką masła topimy w kąpieli wodnej. Stopioną czekoladą polewamy wierzch wystudzonego sernika.
Komentarze