Sernik bananowy z polewą wiśniową mojej Mamy

0 (0 ocen)

  • 30 min

To autorski przepis mojej mamy, który powstał w efekcie poszukiwań ciasta na imieniny. Sernik jest pyszny i aksamitny w smaku.

  • 30 min

Składniki:

  • Spód:

    200g herbatników
    pół kostki masła

    Masa:

    6 dojrzałych bananów
    1 łyżka soku z cytryny
    1 kg twarogu (ja uzyłam z wiaderka)
    4 jaja
    2 opak. budyniu śmietankowego
    3/4 szk. cukru

    Dekoracja sernika:

    70 dag wiśni
    1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
    1/2 szk. cukru






Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery Kisiele

Sernik bananowy z polewą wiśniową mojej mamy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód:

    Rozpuszczamy masło. Kruszymy herbatniki. Najlepiej w woreczku plastikowym za pomocą wałka. Masło wlewamy do herbatników i wykładamy dno tortownicy (papier do pieczenia - tortownica 24 cm). Wstawiamy do lodówki.

    Masa:

    Obieramy banany, kroimy na kostkę aby mozna było łatwiej zmiksować na gładkie puree. Następnie dodajemy sok z cytryny. Do tego wrzucamy twaróg, jajka, cukier, budynie. Wszystko miksujemy, tylko do wymieszania składników. Masę wylewamy na spód herbatnikowy. Pieczemy w 180 st. przez 50 min. Sernik zostawić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika do ostygnięcia.

    Dekoracja:

    Wiśnie drylujemy (ja za pomocą małego nożyka), wydrylowane wiśnie z sokiem wkładamy do rondelka i gotujemy 5-8 min. Dodajemy cukier. Zdejmujemy z ognia i dodajemy mąkę w małych ilościach i szybko mieszamy, aby nie zrobiły się grudki.

    Na ostudzony sernik wykładamy kisiel z wiśni.



Porady

Kisiel wiśniowy wyglądem i konsystencją powinien przypominać wiśniową frużelinę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Kisiel Ser biały Wiśnie Fruzelina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować