Kremowy, delikatny sernik, o smaku likieru Amaretto na ciasteczkach amarettini. Włoska pokusa. Sernik pieczony w kąpieli wodnej, idealnie równy a przy tym rozpływający się w ustach. Nie tylko od święta.
Składniki:
Spód:
150 g ciastek amarettini
4 łyżki miękkiego masła
Sernik:
50 g miękkiego masła
130 g cukru
3 jajka, o temp. pokojowej
500 g twarogu półtłustego, kilkakrotnie zmielonego, o temp. pokojowej
200 g słodkiej śmietanki (kremówki)
50 g mąki ziemniaczanej
50 g mielonych migdałów (bez skóry)
100 ml likieru amaretto, o temp. pokojowej
Sernik amaretto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasteczka amarettini zmiel na sypko w blenderze. Wymieszaj z miękkim masłem, powstanie jakby kruszonka. Spód formy o śr. 18 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż masą ciasteczkową, dociśnij dobrze i wstaw do lodówki na czas przygotowania sernika.
2.Do misy miksera przełóż miękkie masło, dodaj cukier i utrzyj razem na biały puch. Dodawaj, ciągle ubijając po 1 jajku. Porcjami domieszaj twaróg oraz śmietanę. Dodaj likier amaretto i dobrze wymieszaj masę. Już nie miksuj. Dodaj mąkę i mielone migdały i wymieszaj delikatnie łyżką.
3.Masę serową wylej na ciasteczkowy spód. Formę wstaw do większej formy, najlepiej zabezpieczonej folią aluminiową a tę wstaw na dużą blachę z piekarnika, na tę dużą blachę wlej ostrożnie do 3/4 jej wysokości wrzątek. Wsuń ostrożnie blachę do nagrzanego do 170 st. C piekarnika i piecz sernik 60 minut. Po upieczeniu wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i zostaw sernik by całkowicie ostygł. Po przestygnięciu powinien jeszcze z 1 godzinę spędzić w lodówce, wtedy będzie się dobrze kroił.
Komentarze