Sernik Amaretto

4.5 (175 ocen)

Kremowy, delikatny sernik, o smaku likieru Amaretto na ciasteczkach amarettini. Włoska pokusa. Sernik pieczony w kąpieli wodnej, idealnie równy a przy tym rozpływający się w ustach. Nie tylko od święta.

Składniki:

  • Spód:
    150 g ciastek amarettini
    4 łyżki miękkiego masła

    Sernik:
    50 g miękkiego masła
    130 g cukru
    3 jajka, o temp. pokojowej
    500 g twarogu półtłustego, kilkakrotnie zmielonego, o temp. pokojowej
    200 g słodkiej śmietanki (kremówki)
    50 g mąki ziemniaczanej
    50 g mielonych migdałów (bez skóry)
    100 ml likieru amaretto, o temp. pokojowej
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery Ciastka Likiery

Sernik amaretto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasteczka amarettini zmiel na sypko w blenderze. Wymieszaj z miękkim masłem, powstanie jakby kruszonka. Spód formy o śr. 18 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż masą ciasteczkową, dociśnij dobrze i wstaw do lodówki na czas przygotowania sernika.
  • 2. Do misy miksera przełóż miękkie masło, dodaj cukier i utrzyj razem na biały puch. Dodawaj, ciągle ubijając po 1 jajku. Porcjami domieszaj twaróg oraz śmietanę. Dodaj likier amaretto i dobrze wymieszaj masę. Już nie miksuj. Dodaj mąkę i mielone migdały i wymieszaj delikatnie łyżką.
  • Sernik pieczony w kąpieli wodnej 3. Masę serową wylej na ciasteczkowy spód. Formę wstaw do większej formy, najlepiej zabezpieczonej folią aluminiową a tę wstaw na dużą blachę z piekarnika, na tę dużą blachę wlej ostrożnie do 3/4 jej wysokości wrzątek. Wsuń ostrożnie blachę do nagrzanego do 170 st. C piekarnika i piecz sernik 60 minut. Po upieczeniu wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i zostaw sernik by całkowicie ostygł. Po przestygnięciu powinien jeszcze z 1 godzinę spędzić w lodówce, wtedy będzie się dobrze kroił.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować