Sernik aksamitny

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Tradycyjny serniczek....pyszny.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
    łyżeczka proszku do pieczenia
    110 g masła
    2 łyżki drobnego cukru
    1 jajko

    500 g sera ( z wiaderka )
    400 ml śmietanki 30 % ( ubić na sztywno )
    5 jajek
    5 łyżek cukru
    kisiel cytrynowy
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    łyżeczka proszku do pieczenia


Sernik aksamitny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło wysiekać z mąką i proszkiem do pieczenia. Dodać cukier i jajko i wyrobić ciasto. Pozostawić w lodówce na ok 15 min. Następnie dno tortownicy wyłożyć ciastem.
  • 2. Jajka z cukrem ubić na puch. Dodawać stopniowo ser , kisiel , mąkę ziemniaczaną z proszkiem. Następnie masę połączyć z bitą śmietaną.
  • 3. Masę wyłożyć na ciasto i tortownicę umieścić w gorącym piekarniku. Pieczenie - 180 stopni - 80 min. Chłodzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
    Smacznego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy