sernik After Eight

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 20 min

sernik o smaku słynnych mietowo czekoladowych pralinek

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • (forma 17 cm)

    spód:
    150 g ciastek czekoladowych
    100 g masła

    masa serowa:
    500 g sera
    3 jajka
    1 budyń czekoladowy
    1/3 szklanki kakao (około 3 łyżek)
    3/4 szklanki cukru
    1 cukier waniliowy

    wierzch:
    200 ml śmietana 30%
    2 łyżki cukru pudru
    3 łyżki syropu mietowego

Sernik after eight - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. spód:
    Rozkruszone herbatniki łączymy z rozpuszczonym, przestudzonym masłem. Całość przesypujemy na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, dociskamy łyżką lub dłonią do dna i odstawiamy na kilka minut do lodówki. W tym czasie robimy masę serową.

    masa serowa:
    Wszystkie składniki na masę serową przekładamy do misy miksera i krótko miksujemy (tylko do połączenia składników, aby nie napowietrzyć masy bo sernik za bardzo urośnie a potem opadnie)
    Masę przelewamy na ciasteczkowy spód, formę wstawiamy do większej foremki, zalewamy ją do 3/4 wysokości wodą i w takiej kąpieli wodnej pieczemy sernik przez godzinę w 180 stopniach.

    wierzch:
    śmietanę ubijamy z cukrem pudrem a na koniec mieszamy delikatnie z syropem o smaku mietowym. Miętowa śmietana dekorujemy wierzch sernika

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy