Jeżeli lubicie odrobinę szaleństwa w kuchni to proponuję sernik czekoladowy z dodatkiem deserów a'la Monte. Na pewno przypadnie on do gustu wszystkim dzieciom - tym małym i tym trochę większym :)
2 godz.
Składniki:
Ciasto:
1,5 szklanki mąki
2 żółtka
1/3 szklanki cukru pudru
100 g masła
1 łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
500 g zielonego białego sera (może być z wiaderka)
ok. 250 g deseru Monte lub podobnego
3 jajka
3-4 łyżki cukru
1 op. dużego budyniu czekoladowego bez cukru
szczypta soli
Polewa:
100 g gorzkiej czekolady
1 łyżka masła
garść orzechów włoskich
Sernik a'la monte - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Przesianą przez sito mąkę mieszamy w misce z cukrem pudrem, kakao i proszkiem do pieczenia. Dodajemy żółtka i pokrojone w kostkę, zimne masło. Zagniatamy ciasto, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 min. Następnie ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim dno formy wyłożone papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 min. Studzimy.
2.Masa serowa:
Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy mikserem razem z cukrem. Następnie dodajemy zmielony biały ser, desery czekoladowe oraz proszek budyniowy i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Białka ubijamy mikserem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pianę z białek dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy łyżką. Masę wykładamy na podpieczony spód, wyrównujemy wierzch i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 60 min. Studzimy w wyłączonym piekarniku.
3.Polewa:
Czekoladę gorzką topimy z masłem w kąpieli wodnej. Gotową polewę rozprowadzamy na wierzchu wystudzonego sernika. Orzechy włoskie grubo siekamy. Posypujemy nimi wierzch ciasta.
Przechowujemy w chłodnym miejscu.
Komentarze