Sernik

4.5 (186 ocen)

Na Święta i na co dzień.

Składniki:

  • 1,5 kg ser biały,
    1 opakowanie rodzynki,
    100 ml śmietana,
    1 opakowanie budyń śmietankowy,
    6 sztuk jaja,
    1 kostka masło śmietankowe,
    0,5 szklanki cukier,
    1 opakowanie aromat rumowy,
    0,5 kostki margaryna,
    1 sztuka jaja,
    2 szklanki mąka,
    1 łyżeczka proszek do pieczenia,
    0,25 szklanki cukier,
    2 łyżki śmietana kwaśna
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • serniczek 1. Z mąki, margaryny, kwaśnej śmietany, jajka, cukru( 0,25 szklanki) zagniatamy kruche ciasto, które rozwałkowujemy i wykładamy na dnie blaszki. Zapiekamy przez około 15 minut. W międzyczasie miękkie masło śmietankowe przekładamy do miski miksera, dodajemy cukier oraz cukier waniliowy i miksujemy. Gdy masa będzie jednolita dodajemy po łyżce sera białego mielonego. Gdy wmieszamy cały ser dodajemy po jednym żółtku, aromat rumowy, budyń śmietankowy, śmietanę( ciągle miksując). Następnie do masy serowej dodajemy rodzynki. Białka z jaj ubijamy na sztywno i dodajemy po łyżce piany do masy serowej delikatnie mieszając. Gdy masa będzie jednolita przekładamy ją na zapieczone delikatnie ciasto. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego go 180 stopni i pieczemy około 60 minut. W międzyczasie możemy zmniejszyć temperaturę do 160 stopni, jeśli ciasto za bardzo nam się przypieka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować