1.Ser i ugotowane ziemniaki zmielić dwukrotnie w maszynce. Masło rozetrzeć z cukrem i żółtkami, połączyć ucierając z masą serową, mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Rodzynki umyć, osuszyć i dodać, na końcu ubić pianę z białek i delikatnie wymieszać z masą serową. Całość wyłożyć do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wstawić do rozgrzanego piekarnika, piec w temperaturze (180*C) przez 40-50 minut. Ostudzić w tortownicy. Przygotować polewę. Na małym ogniu zagotować, cały czas mieszając, cukier i śmietanę, gotować około 8 minut, dodać rum. Czekoladę ułożyć na talerzu, postawić na parze (można pokruszyć do rondelka i zanurzyć go w gorącej wodzie), a gdy zmięknie, wymieszać ze śmietaną. Wylać polewę na zimny sernik i posypać pokruszonymi orzechami.
Komentarze