Sernik

0 (0 ocen)

  • 60 min

Jak z cukierni

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kg twarogu
    2 ziemniaki
    9 żółtek
    1 kostka masła lub margaryny
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 cukier waniliowy
    rodzynki
    5 białek
    1 i 1/2 szklanki cukru
    tłuszcz i bułka tarta do formy
    Polewa:
    1 szklanka cukru
    1/2 szklanki gęstej śmietany
    1/2 tabliczki czekolady
    1 łyżka rumu
    5 dag łuskanych orzechów

Sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sernik 1. Ser i ugotowane ziemniaki zmielić dwukrotnie w maszynce. Masło rozetrzeć z cukrem i żółtkami, połączyć ucierając z masą serową, mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Rodzynki umyć, osuszyć i dodać, na końcu ubić pianę z białek i delikatnie wymieszać z masą serową. Całość wyłożyć do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wstawić do rozgrzanego piekarnika, piec w temperaturze (180*C) przez 40-50 minut. Ostudzić w tortownicy. Przygotować polewę. Na małym ogniu zagotować, cały czas mieszając, cukier i śmietanę, gotować około 8 minut, dodać rum. Czekoladę ułożyć na talerzu, postawić na parze (można pokruszyć do rondelka i zanurzyć go w gorącej wodzie), a gdy zmięknie, wymieszać ze śmietaną. Wylać polewę na zimny sernik i posypać pokruszonymi orzechami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy