Sernik

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Sernik, to wielkanocna tradycja. Ten do tradycyjnych nie należy. Ale może stać się tradycją, że zacznie gościć na Waszym świątecznym stole. Dlaczego? Wszystko się wyjaśni, gdy go spróbujecie...

  • Łatwy

Składniki:

  • BISZKOPT::
    - jajka: 3 sztuki
    - cukier drobny: 0.75 szklanki
    - mąka pszenna (minus 1 łyżka i plus 1 łyżka mąki ziemniaczanej): 0.75 szklanki
    CZEKOLADA::
    - czekolada gorzka: 50 gramów
    - mleko: 2 łyżki
    - olej rzepakowy: 1 łyżka
    MASA SEROWA::
    - masło (miękkie): 150 gramów
    - cukier (3/4 szklanki): 0.75 szklanki
    - żółtka jaj (ugotowane na twardo): 3 sztuki
    - Ser biały (na serniki): 600 gramów
    - śmietana 36%: 250 mililitrów
    - rum (pół kieliszka lub wódka i kilka kropli olejku rumowego): 0.25 grama
    DODATKOWO::
    - kakao ciemne do wypieków (do oprószenia sernika): 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. PRZYGOTOWAĆ BISZKOPT: białka ubić na sztywna pianę, pod koniec ubijania dodać cukier małymi partiami. Dodać żółtka, ubić. Dodać przesianą mąkę. Delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia (wcześniej wyciąć odpowiednich rozmiarów koło), boków tortownicy niczym nie smarować. Przełożyć ciasto do formy. Piec w temp. 175st. około 35 minut. Po upieczeniu, wyjąć formę z piekarnika, upuścić ją na posadzkę z wys. ok. 0,5m i ponownie włożyć ją do piekarnika. Biszkopt wystudzić przy uchylonych drzwiczkach.
  • 2. Biszkopt po ostudzeniu ostrożnie oddzielić od brzegów tortownicy nożem. Pomiędzy ciasto a brzegi formy włożyć paski papieru do pieczenia.
  • 3. PRZYGOTOWAĆ CZEKOLADĘ: czekoladę połamać na kawałki, dodać mleko i olej. Całość podgrzać do momentu połączenia się składników. Tak przygotowaną czekoladą dokładnie posmarować wierzch biszkoptu.
  • 4. PRZYGOTOWAĆ MASĘ SEROWĄ: miękkie masło utrzeć z cukrem (nie należy przejmować się, że cukier jest wyczuwalny, zniknie to nieco później). Dodać bardzo dokładnie przetarte żółtka. Utrzeć. Cały czas ucierając, dodawać partiami ser, na końcu dodać alkohol i ewentualnie olejek. Utrzeć. Dodać dobrze ubitą śmietanę. Dokładnie, ale delikatnie wymieszać masę. Przełożyć ją na biszkopt posmarowany czekoladą. Przed podaniem kilka godzin schłodzić w lodówce (najlepiej przez całą noc).
  • 5. * Tuż przed podaniem posypać kakao.
  • 6. ** Porcje sernika wykładać bezpośrednio na talerzyki deserowe.
  • 7. *** Podany przeze mnie czas przygotowania nie uwzględnia czasu studzenia biszkoptu i chłodzenia sernika.
  • 8. **** Ser na serniki polecam "Mój ulubiony" Wieluń - najlepszy, jaki znam (do wykorzystania nie tylko na serniki).
  • 9. ***** Rum można zastąpić wódką, dodając kilka kropli aromatu rumowego.
  • 10. ****** Proporcje składników są wystarczające na sernik przygotowany w tortownicy o śr. 24cm.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować