Sernik

0 (0 ocen)

Tradycyjny Sernik z przepisów mojej mamy

Składniki:

  • Ciasto:
    1 1/2 szklanki mąki
    1/4 szklanki cukru pudru
    łyżeczka proszku do pieczenia
    3 żółtka
    1 jajko
    1/2 kostki margaryny
    Ser
    1 kg sera
    1 1/2 szklanki cukru
    4 żółtka
    2 jaja
    olejek cytrynowy
    1 szklanka mleka
    2 budynie waniliowe
    kostka margaryny
    Dodatkowo:
    dżem truskawkowy

Sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto. Zostawić mały kawałek na paseczki na górę serniczka, pozostałą część rozwałkować wyłożyć na natłuszczoną wyłożoną papierem blaszkę. Posmarować dżemem truskawkowym. Ser z margaryną zemleć 2 razy. Dodać pozostałe składniki miksować aż się połączą. Wylać masę serową na spód posmarowany dżemem. Pozostałe ciasto rozwałkować cienko wykrawać paseczki układać na wierzchu. Całość piec w temperaturze 180 stopni C 45min następnie zmniejszyć temperaturę do 160 stopni C i piec jeszcze 15 min.

Porady

Sernik aby zbytnio się nie spiekł na wierzchu w połowie czasu pieczenia mniej więcej gdy jest lekko złocisty trzeba przykryć folią aluminiową i kontynuować pieczenie

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy