serniczki z orzechami i bezową czapeczką

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

serniczki troszkę pracochłonne radzę więc bezę zrobić wcześniej

  • 2 godz.

Składniki:

  • jogurt grecki 1/2 litra
    jajka 3 szt
    cukier puder 1/2 szklanki
    budyń waniliowy 1 opak
    ser ricotta 200 gr
    beza
    białka 3 szt
    cukier puder 1/3 szklanki
    ocet 1 łyżeczka
    oraz
    orzechy włoskie 1 szklanka
    miód prawdziwy 1 łyżka
    masło 2 łyżki

Serniczki z orzechami i bezową czapeczką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. obrane orzechy wrzuć na patelnię dodaj masło i miód
    praż około 5 minut na b.małym ogniu
    beza: pianę ubij ,małymi porcjami wsypuj cukier na koniec dolej ocet bezę przełóż na papier do pieczenia łyżką formując czapeczki,susz w 110 stopniach 1,2 godz. serniczki:jogurt wymieszaj z serkiem dodaj cukier i jajka na koniec wsyp budyń,przełóż do foremek
    wysmarowanych masłem i posypanych bułką tartą przelej masę do 3/4 wysokości foremki,piecz w 170 stopniach 40 minut, po upieczeniu i ostudzeniu ( a najlepiej po kilku godz) delikatnie wyjmij z foremek, podgrzej masę z orzechów ułóż na serniczku i załóż bezową czapeczkę .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy