Serniczki z domowym kajmakiem

5 (156 ocen)

  • 60 min

Wilgotne serniczki polane domową masą kajmakową są po prostu rewelacyjne!

  • 60 min

Składniki:

  • Porcja na 11 serniczków:
    250 g mielonego białego sera (z wiaderka)
    2 duże jajka
    200 ml skondensowanego mleka (niesłodzonego)
    1/4 szklanki cukru
    1 lekko zaokrąglona łyżka maki ziemniaczanej

    Masa kajmakowa:
    50 g cukru
    40 g masła
    100 ml śmietanki kremówki 30%
Wystaw ocenę:

5 (156 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery Muffinki Kajmak

Serniczki z domowym kajmakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Serniczki:
    Do miski wyłożyć ser, dodać jajka, skondensowane mleko, cukier i mąkę ziemniaczaną. Krótko zmiksować na jednolitą masę. Wylać do silikonowych foremek, wstawić je do metalowej formy na muffinki. Formę na muffinki wstawić do większej formy. Do większej formy wlać ok. 1 l wrzącej wody i wstawić do piekarnika nagrzanego do 150°C. Piec ok. 45-50 minut.
  • 2. Masa kajmakowa:
    Do rondelka o grubym dnie wsypać cukier, wstawić na palnik, nie mieszać (sam się rozpuszcza, bez wody) do uzyskania złotego koloru. Dodać, cały czas mieszając, pokrojone na małe kawałki masło. Następnie, cały czas mieszając, wlać śmietankę. Gotować ok. 6-7 minut do momentu redukcji masy, aż będzie lekko ciągnąca. Polać serniczki, odstawić do ostygnięcia.

Porady

Piekłam je w kąpieli wodnej w silikonowych foremkach ułożonych w większej formie na muffinki, choć można spróbować upiec je normalnie. Można je z powodzeniem podać w foremkach i wprost z nich jeść lub też wyjąć na talerzyki bo świetnie trzymają formę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Sylwester Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować