Serniczki rodzynkowe

0 (0 ocen)

  • 15 min

Małe serniczki z dużą ilością rodzynek w czekoladowym sosie

  • 15 min

Składniki:

  • masa serowa:
    1 kg zmielonego białego sera lub ser wiaderkowy
    5 jajek
    1 szkl. cukru
    1 szkl. śmietany kremówki
    5 łyżek oleju
    1 budyń waniliowy w proszku

    na górę 25 dag rodzynek
    1 szklanka rumu lub nalewki
    2 czekolady
    1/2 szklanki kremówki

Serniczki rodzynkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki masy serowej zmiksować za wyjątkiem białek, które ubić na sztywno i dodać na końcu do zmiksowanej masy serowej.
    Wyłożyć do blaszki (25cm x 30cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec godzinę w 160 st. C.
    Ostudzić.
  • 2. Rodzynki sparzyć i namoczyć w rumie (ok. 2 godzin), odsączyć. Czekolady połamać i rozpuścić razem z kremówka w kąpieli wodnej, dokładnie wymieszać na gładką masę i wystudzić.
  • 3. Zimny sernik pokroić na prostokąty, każdy polać gęstą masą czekoladową i posypać rodzynkami.

Porady

Jeśli serniczki będą jadły dzieci, rodzynki namoczyć w herbacie a nie w alkoholu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy