Serniczki cappuccino

0 (0 ocen)

  • 50 min

Przepyszne serniczki o smaku cappuccino. Na wierzchu wieńczy je czapa z bitej śmietany posypana proszkiem cappuccino i udekorowana bezą :)

  • 50 min

Składniki:

  • porcja na 8-9 dużych muffinkowych foremek:
    250 g półtłustego białego sera w kostce
    125 g mascarpone
    2 duże jajka
    1/2 szklanki cukru
    2 czubate łyżki cappuccino
    1 płaska łyżka mąki pszennej

    bita śmietana:
    200 ml schłodzonej kremówki 30%
    1 łyżeczka cukru
    proszek cappuccino do posypania po wierzchu
    6 szt. gotowych bezy

Serniczki cappuccino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. serniczki:
    Do miski wyłożyć pokruszony biały ser, dodać mascarpone, jajka i cukier, zmiksować blenderem na gładką masę. Wsypać proszek cappuccino i mąkę, jeszcze raz krótko zmiksować. Wyłożyć do silikonowych foremek na muffinki (1 cm do wierzchu), wyrównać.
    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160C, piec ok. 30-35 minut. Serniczki wyrosną ponad foremkę ale przy studzeniu opadną do wyjściowej objętości. Całkowicie ostudzić.
  • 2. bita śmietana:
    Do miski wylać kremówkę, dodać cukier, ubić na sztywną masę. Wyłożyć na zimne serniczki, posypać proszkiem cappuccino, udekorować bezą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy