Serniczek z kukurydzy z likierem jajecznym

0 (0 ocen)

Pyszny sernik zaskoczy każdego.

Składniki:

  • 2 puszki kukurydzy
    100ml likieru jajecznego-adwoccat
    20g -5 łyżek żelantyny
    200g ciastek maślanych
    ser mielony do sernika nie cały 1 kg
    2 łyżki margaryny lub masła
    2 łyżki cukru pudru
    1/2 paczki suszonej żurawiny 35g
    3 łyżki herbaty Irving białej figowo-gruszkowej

Serniczek z kukurydzy z likierem jajecznym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żelantynę rozpuścic w gorącej wodzie i odstawic.Ciastka maślane zmiksowac na gładką masę i dodac margarynę lub masło,wymieszac i nałożyc na spód małej tortownicy-wyłożonej folią spożywczą.Odstawic do lodówki na 30min.
    Kukurydzę zmiksowac blederem i przetrzec przez sito.Ser twarogowy połaczyc z cukrem puderem,likierem jajecznym,herbatą Irving(zaparzona jedna saszetka w pół szklanki wody)przestudzoną dodajemy tylko 3 łyżki oraz kukurydzą.Na końcu dodajemy suszoną żurawinę dużą oraz żelantynę i delikatnie mieszamy.Wylewamy na spód ciasteczkowy,przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na około 4 godziny.Jeśli masa będzie zbyt lejąca możemy dodac galeretkę cytrynową.Gotowy serniczek polewamy jeszcze kroplą likieru jajecznego:)

Komentarze

Podobne przepisy