Serniczek z gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka ubić z cukrem, dodać mąki przesiane wraz z proszkiem do pieczenia. Tortownicę o średnicy około 26 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą (tylko dno), przelać ciasto i wstawić do nagrzanego do 160 stopni piekarnika. Biszkopt piec przez około 25-30 minut, wystudzić w formie.Gruszki obrać, przekroić na połówki, wydrążyć. Zalać wodą, dodać cukier i sok z limonki, gotować aż owoce staną się szkliste. Z wody, w której gotowały się gruszki powstanie kompot.Upieczony i wystudzony biszkopt nasączyć 5 łyżkami kompotu z gruszek.
Kremówkę ubić na sztywno, dodać jogurty i serki, na koniec dodać mocno tężejącą galaretkę, zmiksować i wylać na ciasto.
Z ugotowanych gruszek zrobić dekorację, w moim przypadku była to gruszkowa ośmiornica.
Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni i wystudzić, następnie udekorować nimi sernik.
Komentarze