Serniczek porzeczkowy

0 (0 ocen)

Bardzo smaczny, mocno porzeczkowy, orzeźwiający torcik. Idealny dla miłośników mniej słodkich wypieków.W sam raz na letnie przyjęcia, ale nie tylko, bo możemy go wykonać także zimą z mrożonych owoców:).

Składniki:

  • Tortownica 22 cm
    Biszkopt:
    • 3 jajka,
    • 3 łyżki cukru,
    • 1 łyżka kakao,
    • 1 łyżka mąki,
    • 1 łyżka bułki tartej,
    • ¾ łyżki oleju,
    • Szczypta proszku do pieczenia,
    • Szczypta sody
    Mus porzeczkowy:
    • Około 0,5- 0,6 kg czarnej porzeczki,
    • 1 łyżka cukru
    Masa serowo-porzeczkowa:
    • 250 ml śmietanki 30%,
    • 0,5 kg sera z wiaderka,
    • 3 lekko kopiate łyżki żelatyny rozpuszczone w 1/3 szklanki wody,
    • 1 szklanka musu porzeczkowego (przygotowany w punkcie powyżej)
    • Cukier puder do smaku-około 3 łyżki
    Galaretka porzeczkowa:
    • 1 szklanka musu (przygotowanego wcześniej),
    • 1 szklanka przegotowanej wody,
    • 1 galaretka porzeczkowa,
    • Ewentualnie cukier kryształ do smaku,
    Dodatkowo:
    • Bita śmietana do dekoracji,
    • Owoce porzeczki do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Serniczek porzeczkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • dodanie sypkich składników 1. Sypkie składniki łączymy ze sobą. Białka oddzielamy od żółtek. Tak przygotowane ubijamy. Do ubitych białek dodajemy stopniowo cukier. Następnie dodajemy żółtka. Do puszystej masy jajecznej wsypujemy sypkie składniki i wlewamy olej. Całość delikatnie mieszamy. Gotowe ciasto wylewamy na przygotowana tortownicę i pieczemy około 15-20 minut w 180˚C.
    Upieczony biszkopt studzimy.
  • przygotowanie musu-miksowanie 2. MUS: Porzeczkę myjemy i odsączamy. Następnie przekładamy go do garnka, dodajemy cukier i podgrzewamy, by porzeczka puściła sok. Jeszcze ciepłą porzeczkę miksujemy i studzimy. Z tej porcji wychodzi około 2 szklanki musu. Jedna szklanka będzie potrzebna do masy serowo-porzeczkowej, a druga do wierzchniej galaretki.
  • dodanie musu 3. MASA SEROWO-PORZECZKOWA:
    Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody. Studzimy. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy ser. W dalszej kolejności dodajemy mus owocowy. Całość słodzimy do smaku. Na koniec wlewamy żelatynę. Po dokładnym wymieszaniu masę serowo – porzeczkową wylewamy na upieczony biszkopt.
  • wylana masa 4. Torcik wkładamy do lodówki by masa zastygła.
  • studzenie galaretki 5. GALARETKA:
    Wodę oraz mus umieszczamy w garnku i razem podgrzewamy. Do gorącej mieszaniny wsypujemy galaretkę. Mieszamy całość do jej rozpuszczenia. Ewentualnie możemy jeszcze posłodzić. Tak przygotowaną galaretkę pozostawiamy do ostudzenia. Tężejącą wylewamy na zastygnięta masę serowo-porzeczkową. Ponownie wstawiamy tort do lodówki by galaretka zastygła.
    Przed podaniem dekorujemy.

Porady

W ten sam sposób można wykonać tort z wykorzystaniem tukawek, malin, czy innych sezonowych owoców.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Porzeczki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować