Serniczek na zimno z letnimi owocami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Taką szczęgólną okazją, jak 5 urodziny Przyślij Przepis trzeba również uczcić pysznym deserem- ja polecam mój serniczek na zimno z mnóstwem owoców :)

  • 60 min

Składniki:

  • biszkopty wrocławskie bez cukru
    50 dag sera śmietankowego
    250 ml śmietany 36 %
    1 żelatyna- fix deserowa
    20 dag malin
    15 dag borówki amerykańskiej
    30 dag czerwonej porzeczki
    1 nektarynka
    zielone winogrono
    3 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
    cukier miałki lub puder
    1 galaretka malinowa
    cukrowe gwiazdki do dekoracji
    bita śmietana
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Serniczek na zimno z letnimi owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia i gotowania. Na dnie układamy biszkopty- jeśli są świeże i mięciutkie, nie trzeba ich nasączać, jeśli lekko twarde, polecam zwilżyć je odrobiną soku owocowego.
  • 2. Śmietanę ubijamy na sztywno z 4 łyżkami cukru oraz cukrem z prawdziwą wanilią. Ciągle miksując, dodajemy ser śmietankowy (mój miał niewielkie grudki, ale celowo go nie mieliłam i to był strzał w 10, bo masa wyszła rewelacyjna). Słodzimy do smaku.
  • 3. Żelatynę- fix deserową przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Miksując masę serową, powoli wlewamy żelatynę. Dodajemy 1 szklankę umytej i osączonej czerwonej porzeczki oraz 1/2 szklanki borówki amerykańskiej. Dokładnie mieszamy.
  • 4. Masę wykładamy na biszkopty. Wyrównujemy powierzchnię. Wkładamy do lodówki na 2 godziny, Po tym czasie przybieramy opłukanymi i osuszonymi pozostałymi owocami.
  • 5. Zalewamy tężejącą galaretką, przygotowaną zgodnie z przepisem na opakowaniu. Wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę. Przybieramy bitą śmietaną i cukrowymi gwiazdkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować