SERNICZEK NA ŚLIWKOWYM SPODZIE z kakaowym wzorkiem

0 (0 ocen)

  • Dla 1 osoby

Jednoporcjowy serniczek w wersji 'na zimno', na spodzie wykonanym z suszonych śliwek, udekorowany kakaową polewą. Naturalnie pysznie, naturalnie słodko, naturalnie zdrowo! Jesienne smaki w nieco letni

  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • garść suszonych śliwek
    1 łyżka (płynnego) miodu
    250g sera białego
    50g jogurtu naturalnego
    2 łyżki kakao
    + odrobina wrzątku

Serniczek na śliwkowym spodzie z kakaowym wzorkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Suszone śliwki zalać ciepłą wodą i odstawić na kilkanaście minut. Po tym czasie odsączyć śliwki, wymieszać je z miodem i zmiksować na gładką masę. Tak przygotowaną masę wyłożyć na dno kokilki, wstawić do zamrażalnika. Przygotować masę serową: ser biały wymieszać z jogurtem naturalnym. Przygotować kakaową polewę: gorzkie kakao wymieszać z odrobiną wrzątku (polewa ma być dość gęsta). Z zamrażalnika wyjąć kokilkę, na śliwkowy spód wyłożyć masę serową, wierzch udekorować kakaową polewą. Całość wstawić do zamrażalnika (najlepiej na całą noc). Serniczek wyjąć na 10-15 minut przed podaniem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy