MASA SEROWA:
1 kilogram sera białego trzykrotnie zmielonego
1 i 2/3 szklanki cukru pudru
20 dag masła
2 budynie śmietankowe
5 jaj
szczypta soli
20 dag kakao
10 dag rodzynek zaparzonych
Serniczek dwukolorowy na kruchym puszystym spodzie. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO:
1. Margarynę utrzeć z cukrem, żółtkami i śmietaną.
2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy, po czym zagnieść ciasto na stolnicy.
3. Większe pół ciasta rozwałkować, wyłożyć na blachę o wymiarze (25/40),
wstawić do piekarnika na 15 minut w 180c.
MASA SEROWA:
1. Białka oddzielić od żółtek.
2.Żółtka utrzeć z cukrem i masłem na puch,nadal miksując dodawać porcjami ser, pod koniec wsypać budynie i rodzynki.
3. Masę serową podzielić na dwie części, jedną część wymieszać z kakao.
4. Na podpieczone ciasto wyłożyć jedno cześnie oba kolory masy serowej.
5. Wierzch serowca udekorować resztą ciasta np. w kratkę.
6. Serowiec włożyć do piekarnika na 35 minut do temp. 180c.
7. Upieczony serowiec posypać cukrem pudrem.
Komentarze