Serniczek czekoladowo-kawowy z prażonymi migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka utrzeć z cukrem do białości. Mąki, kawę, proszek do pieczenia przesiać przez sito i dodać do jajek. Delikatnie wymieszać by składniki się połączyły. Dno formy prostokątnej (dużej) wysmarować masłem i wysypać bułką tartą , wlać ciasto. Wstawić do nagrzanego do 160 stopni (termoobieg) piekarnika i piec przez około 50 minut. Po upieczeniu biszkopt ostudzić, przekroić na dwa krążki.
2.Migdały wrzucić na suchą patelnię i uprażyć, często mieszając na złoty kolor. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, lekko przestudzić. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka, przestudzić. Kremówkę ubić na sztywno, dodać serki i cukier puder, następnie czekoladę i żelatynę a na koniec aromat migdałowy. Tak przygotowaną masę posmarować jeden placek, następnie przykryć drugim plackiem. Resztę masy rozsmarować na wierzchu ciasta, polać polewą czekoladową i obsypać prażonymi migdałami.
Ciasto przed podaniem schłodzić.
Komentarze