Serniczek czekoladowo-kawowy z prażonymi migdałami

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Serniczek lekki i prosty w przygotowaniu, Zachwyca smakiem, zachęca widokiem, nęci zapachem...

  • 3 godz.

Składniki:

  • Biszkopt kawowy:

    - 6 jajek

    - 1/5 szklanki cukru

    - 1/5 szklanki mąki tortowej

    - 3 łyżki kawy rozpuszczalnej instant

    - 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej

    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa sernikowa:

    - 500 ml śmietany kremówki

    - 3 seki homogenizowane waniliowe

    - aromat migdałowy

    - tabliczka gorzkiej czekolady

    - 2 łyżki cukru pudru

    - 2 czubate łyżki żelatyny

    - 2 łyżki mleka

    Dodatkowo:

    - polewa czekoladowa

    - opakowanie siekanych migdałów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Serniczek czekoladowo-kawowy z prażonymi migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka utrzeć z cukrem do białości. Mąki, kawę, proszek do pieczenia przesiać przez sito i dodać do jajek. Delikatnie wymieszać by składniki się połączyły. Dno formy prostokątnej (dużej) wysmarować masłem i wysypać bułką tartą , wlać ciasto. Wstawić do nagrzanego do 160 stopni (termoobieg) piekarnika i piec przez około 50 minut. Po upieczeniu biszkopt ostudzić, przekroić na dwa krążki.
  • 2. Migdały wrzucić na suchą patelnię i uprażyć, często mieszając na złoty kolor. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, lekko przestudzić. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka, przestudzić. Kremówkę ubić na sztywno, dodać serki i cukier puder, następnie czekoladę i żelatynę a na koniec aromat migdałowy. Tak przygotowaną masę posmarować jeden placek, następnie przykryć drugim plackiem. Resztę masy rozsmarować na wierzchu ciasta, polać polewą czekoladową i obsypać prażonymi migdałami.
    Ciasto przed podaniem schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować