Serniczek

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Wiele przerobiłam przepisów żeby upiec idealny sernik i ten wydaje mi się idealny i co najważniejsze NIEZAWODNY:)

  • 2 godz.

Składniki:

  • cisto:
    3 szklanki mąki
    1 kostka margaryny
    5 żółtek
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3/4 szklanki cukru pudru

    masa serowa:
    1kg ser białego mielonego
    2 jajka
    2 budynie śmietankowe
    3/4 szklanki cukru pudru
    1 kostka margaryny

    beza:
    5 białek
    1/2 szklanki cukru pudru

Serniczek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. przygotowanie ciasta wszystkie składniki zagnieść i wyrobić ciasto podzielić na dwie części schłodzić w lodówce ok 1h. następnie rozwałkować jedną część ciasta i wyłożyć na blaszce z papierem do pieczenia. ciasto nakłuwamy widelcem.
    przygotowanie masy serowej:wszystkie składniki utrzeć na jednolity krem ( margarynę można delikatnie podtopić ale nie całkowicie rozpuścić).
    na rozwałkowanym cieście w foremce wylewamy masę serową, na której rozsmarowujemy pianę ubitą z cukrem. wierzch posypać startym na grubej tarce drugą częścią ciasta.
    wstawić do nagrzanego piekarnika piec ok 50 min.

Porady

można dzień wcześniej przygotować sobie ciasto kruche i trzymać w lodówce w ten sposób na drugi dzień zostanie tylko rozwałkować sporządzić ekspresowo masę serową i czas przygotowania ciasta skracamy o połowę :) wydaje mi się ze jest jeszcze pyszniejsze jak lepiej schłodzimy ciasto. Ważne!!! żeby pięknie wyrośnięta masa serowa po wyłożeniu z piekarnika nie opadła gdy już ciasto upieczemy trzymamy jeszcze ok 15 min w piekarniku wyłączonym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy