Serek kozi z ziołami

4.46 (181 ocen)

  • 30 min

Mamy z mężem gospodarstwo. Lubimy jeść to co sami wyhodujemy. Mleko kozie jest zdrowe i wraca do łask. A twaróg kozi jest super delikatny i kremowy. Dodatek ziół sprawia,że jest wyjątkowy...

  • 30 min

Składniki:

  • Mleko kozie - 5l (najlepiej świeże, może być w ostateczności krowie); zsiadłe mleko- 2 łyżki. Przyprawy: Szczypta:ziaren kolendry,cząbru, koperku świeżego,posiekanego, suszonych płatków papryki, suszonych pomidorów z bazylią.
Wystaw ocenę:

4.46 (181 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Serek kozi z ziołami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. !. Przygotowujemy zaczyn. Dzięki temu mleko szybko się zetnie. Odlewamy litr mleka do szklanego pojemnika (butelki, słoika) i dodajemy zsiadłe. Pozostawiamy na kilkanaście godzin poza lodówką w cieple,by bakterie zawarte w zsiadłym mleku rozmnożyły się. (pozostałe przechowujemy w lodówce) Gdy mleko się zetnie, mieszamy z tym z lodówki. Pozostawiamy na dobę w cieple, by uzyskać silny skrzep-gęstą,spójną warstwę,którą można kroić nożem. Podgrzewamy aż się delikatnie zacznie ser oddzielać od serwatki (sprawdzam łyżką- woda spływa,ser zostaje,tworzą się ścieżki). NIE WOLNO ZAGOTOWAĆ!! Tylko pogrzać delikatnie. Przelać wszystko na chustę serowarską lub jakikolwiek czysty materiał o zwartym splocie,by się ser nie przesączył. pozostawić do odsączenia.
  • 2. Po tym przystępujemy do przyprawiamy. Małą miseczkę z płaskim dnem wyścielamy folią spożywczą, wysypujemy dno połowo przypraw. Nakładamy ser, przykrywamy drugą połową. Zawijamy brzegi folii zamykając w niej ser ( można związać by było łatwiej. po schłodzeniu ser jest gotowy do spożycia. podawać z nowalijkami lub grillowanym pieczywem.

Porady

By otrzymać ser bardziej Fit można zdjąć śmietanę przed podgrzewaniem sera. Tę zaś można wykorzystać do ciast lub innych potraw.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować