PASTA KANAPKOWA ITALIANO

0 (0 ocen)

  • 15 min

zdrowie na talerzu

  • 15 min

Składniki:

  • 1 puszka cieciorki w wodzie lub 1 szklanka ugotowanej cieciorki
    120 g twarogu pół tłustego
    5 suszonych pomidorów ( mogą też być z zalewy olejowej)
    2-3 ząbki czosnku
    1 papryczka chili
    garść świeżej bazylii
    2 łyżki oleju lnianego lub innego tłoczonego na zimno
    1 łyżka słodkiej papryki
    1 łyżeczka oregano
    sól do smaku

Pasta kanapkowa italiano - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cieciorkę odsączamy z wody, wrzucamy do blendera, dodajemy twaróg i pozostałe składniki. Mozna tez uzyc oliwe z zalewy z pomidorow.Wszystkie składniki dobrze blendujemy i gotowe - przekładamy do słoika, z wierzchu polewamy oliwą , zakręcamy i możemy przechowywać w lodówce do tygodnia.

Porady

Nadaje się świetnie jako pasta na kanapki, wypełnienie do tortilli, do sałatek, do faszerowanie roladek z kurczaka . Polecam, lepsze niż serek topiony lub inne seropodobne smarowidła.

Komentarze

Podobne przepisy