1 puszka cieciorki w wodzie lub 1 szklanka ugotowanej cieciorki
120 g twarogu pół tłustego
5 suszonych pomidorów ( mogą też być z zalewy olejowej)
2-3 ząbki czosnku
1 papryczka chili
garść świeżej bazylii
2 łyżki oleju lnianego lub innego tłoczonego na zimno
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżeczka oregano
sól do smaku
Pasta kanapkowa italiano - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cieciorkę odsączamy z wody, wrzucamy do blendera, dodajemy twaróg i pozostałe składniki. Mozna tez uzyc oliwe z zalewy z pomidorow.Wszystkie składniki dobrze blendujemy i gotowe - przekładamy do słoika, z wierzchu polewamy oliwą , zakręcamy i możemy przechowywać w lodówce do tygodnia.
Porady
Nadaje się świetnie jako pasta na kanapki, wypełnienie do tortilli, do sałatek, do faszerowanie roladek z kurczaka . Polecam, lepsze niż serek topiony lub inne seropodobne smarowidła.
Komentarze