Serduszkowy sernik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Każdą galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki wrzącej wody i odstawić do wystygnięcia.
2.Żelatynę wymieszaj z małą ilością zimnej wody i odstaw aż spęcznieje.Stale mieszając rozpuść ją podgrzewając na bardzo małym ogniu.
3.Śmietanę ubijna sztywno z cukrem pudrem.Podziel na trzy porcje,każdą wymieszaj z jednym serkiem.
4.Białka także ubij na sztywno i podziel na trzy części.Każdą porcję masy serowej wymieszaj z porcją piany.Jedną porcję masy serowej wymieszaj z 1/3 rozpuszczonej żelatyny .
5.Rozsmaruj w tortownicy w kształcie serca, schłódź a gdy stężeje zalej galaretką.Wstaw do lodówki. W ten sam sposób przygotuj kolejne porcje masy serowej i galaretki.
Porady
Aby przyspieszyć efekt stężenia masy w tortownicy można wystawić ją na świeże powietrze np.na balkon. Niska temperatura w okresie zimowym przyspieszy zastyganie.
Komentarze