Serduszka z orzeszkami i konfiturą

0 (0 ocen)

Pyszne ciasteczka, które cieszą oko swoim wyglądem. Idealne na Walentynki.

Składniki:

  • 3 jajka,
    3 szklanki mąki pszennej,
    250g margaryny,
    szczypta soli,
    szklanka cukru,
    2 łyżki cukru waniliowego,
    3 łyżki posiekanych orzechów włoskich,
    3 łyżki posiekanych orzeszków ziemnych solonych,
    300g domowej gęstej konfitury.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Konfitury

Serduszka z orzeszkami i konfiturą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • surowe serduszka 1. Mąkę przesiać, dodać sól oraz plastry margaryny, posiekać nożem. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty krem. Dodać do mąki. Jedno białko ubić na sztywną pianę, dodać do mąki. Wymieszać i zagnieść gładkie ciasto. Owinąć folią spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki.

    Następnie ciasto rozwałkować, wycinać duże serca. W połowie serduszek wyciąć na środku dziurki w kształcie małego serca.
  • surowe serduszka2 2. Pozostałe dwa białka ubić na rzadką, lejącą się pianę. Ciasteczka z dziurką maczać w pianie, następnie w posiekanych, wymieszanych orzeszkach. Wszystkie ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

    Piec około 8 minut w temp. 220st. Ostudzić.

    Pełne ciasteczka smarować marmoladą, sklejać ciasteczkiem z oczkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować