Serduszka z makiem i szafranem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło połączyć z cukrem i cukrem wanilinowym, dodać dwa jajka i żółtko. Białko odstawić. Wlać ekstrakt z wanilii, wsypać mąkę, proszek i proszek do pieczenia, zagniatać szybko w chłodnym miejscu. Dodać szafran, zagnieść. Ulepić kulę, owinąć folią spożywczą. Wstawić do zamrażarki na 20-30 minut lub lodówki na godzinę.
2.Ciasto podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować na blacie oprószonym mąką, na grubość 4-5 mm. Rozwałkowane ciasto posypać makiem, jeszcze raz przejechać po nim wałkiem. Foremkami wycinać serduszka. Układać je na blasze pokrytej papierem do pieczenia.
3.Ciasteczka piec 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Gdy wystygną, obtoczyć w polewie czekoladowej.
Porady
Ciastka mogą być różnej wielkości. Dodatek szafranu nie jest konieczny.
Komentarze