Serduszka z makiem i szafranem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Ciasteczka, które lubią dzieci i dorośli. Koniecznie w kształcie serc.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • - mąka pszenna tortowa : 420 g
    - masło niesolone 82-83 % tłuszczu : 180 g
    -cukier drobny do wypieków : 150 g
    - cukier wanilinowy : 40 g
    - jajka : 3 sztuki
    -szafran (opcjonalnie) : 1 łyżeczka
    -proszek do pieczenia : 1,5 łyżeczki
    -ekstrakt z wanilii : 2 łyżeczki
    -mak niebieski : 1-2 łyżki

    do dekoracji :
    - polewa czekoladowa płynna : 1 szklanka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Serduszka z makiem i szafranem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. Masło połączyć z cukrem i cukrem wanilinowym, dodać dwa jajka i żółtko. Białko odstawić. Wlać ekstrakt z wanilii, wsypać mąkę, proszek i proszek do pieczenia, zagniatać szybko w chłodnym miejscu. Dodać szafran, zagnieść. Ulepić kulę, owinąć folią spożywczą. Wstawić do zamrażarki na 20-30 minut lub lodówki na godzinę.
  • 2. Ciasto podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować na blacie oprószonym mąką, na grubość 4-5 mm. Rozwałkowane ciasto posypać makiem, jeszcze raz przejechać po nim wałkiem. Foremkami wycinać serduszka. Układać je na blasze pokrytej papierem do pieczenia.
  • maślane z makiem 3. Ciasteczka piec 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Gdy wystygną, obtoczyć w polewie czekoladowej.

Porady

Ciastka mogą być różnej wielkości. Dodatek szafranu nie jest konieczny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować