Galaretkowe serduszka

0 (0 ocen)

  • 4 godz.

Serduszka zachwycają wszystkich- wyglądem i smakiem. Gorąco polecam!

  • 4 godz.

Składniki:

  • 0,5 l śmietany kremówki
    2 galaretki w różnych smakach
    2 łyżki cukru pudru

Galaretkowe serduszka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śmietanę wlewamy do przepłukanego zimną wodą rondla ( na dnie może być odrobina wody, po to by śmietana się nie przypaliła). Dodajemy cukier puder. trzepaczką mieszamy, by wymieszać cukier. W międzyczasie zagotowujemy 0,25 l wody. Jedną galaretkę rozpuszczamy w tej wodzie, dokładnie mieszamy. Mieszamy też śmietanę. Gdy śmietana będzie gorąca, ale nie może się zagotować!, dolewamy małym strumieniem galaretkę cały czas mieszając.
    Całość odstawić, co jakiś czas mieszając.
    Tortownicę lub kwadratową blachę wyłożyć folią spożywczą lub folią aluminiową. Gdy nasza masa przestygnie wlać do formy.
    Bardzo ważna wskazówka- sprawdźmy jak wysokie jest nasze serduszko do wycinania kształtów, by masa nie była wyższa od serduszka. Gdy będziemy wlewać masę śmietanową, należy zostawić kilka milimetrów, ponieważ na to dojdzie cienka warstwa galaretki.
    Masę śmietanową odstawiamy do lodówki, by stężała.
    Kolejną galaretkę rozpuszczamy wg przepisu, tj. na 0,5 l wody. Odstawiamy do stężenia. Galaretkę wylewamy na masę śmietanową.
    Gdy galaretka stężeje możemy wycinać kształty serduszek.

Porady

Deser można przyrządzić w szklance lub pucharku. Masę śmietanową wystarczy rozlać do szklanek, a po stężeniu galaretkę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy