Serduszka

5 (163 ocen)

  • 40 min

Serduszka polecam upiec dla ukochanej osoby.

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki:
    - 30 dag mąki,
    - 3 żółtka,
    - 10 dag cukru pudru,
    - 20 dag masła

    Masa budyniowa:
    • 0,5 litry mleka,
    • 1 kostka masła,
    • 1 budyń waniliowy,
    • 1 łyżka mąki krupczatki,
    • 2 łyżki cukru,
    • 2 żółtka

    Dodatkowo 1 galaretka czerwona
Wystaw ocenę:

5 (163 ocen)

Zobacz również:

Desery

Serduszka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Serduszka 1. Masa:
    W połowie mleka roztrzepujemy budyń, mąkę, żółtka, cukier waniliowy. Drugą połowę gotujemy z cukrem kryształem. Na gotujące mleko wlewamy wcześniej przygotowaną mieszaninę. Gotujemy budyń, który następnie studzimy.

    Ucieramy masło. Dodajemy do niego porcjami budyń.
  • 2. Dodatkowo rozpuszczamy połowę galaretki czerwonej w ¾ szklanki wody i studzimy.
  • 3. Ciasto: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy masło i siekamy razem. Dokładamy cukier i żółtka. Zarabiamy ciasto. Gotowe wałkujemy na grubość około 4 mm. Za pomocą foremek wycinamy serduszka (parami pełne serce i serce z wyciętym małym sercem w środku). Ciasteczka pieczemy około 10-15 min w 180°C.
    Gotowe serca przekładamy masą budyniową. Po przełożeniu środki ciastek zalewamy tężejącą galaretką. Odstawiamy do zastygnięcia.

Porady

Ciasteczka te można robić oczywiście w różnych kształtach. Często robie po prostu koła. Używam też różnych kolorów galaretek (zielony, pomarańczowy). W każdym wydaniu smakują pysznie. Idealnie pasują na każdy rodzaj przyjęć. Są kruchutkie i pachnące.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować