Serdeczny tatar

0 (0 ocen)

  • 50 min

Tatar w kształcie serca i w kolorach miłości jest dobrym daniem na kolację przy świecach.

  • 50 min

Składniki:

  • 200g mięsa wołowego
    2 łyżeczki oliwy z oliwek
    orientalny sos sojowy (do smaku)
    1 żółtko
    1 cebula czerwona
    50g żurawiny suszonej
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Tatar

Serdeczny tatar - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw przygotowujemy żurawinę, moczymy w ciepłej wodzie, a potem miksujemy.
    Pół cebuli czerwonej kroimy w drobną kostkę.
    Bierzemy 200g zmielonego mięsa wołowego (lub sami mielimy w maszynce do mięsa), dodajemy 2 łyżeczki oliwy z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem do smaku, do tego dodajemy orientalny sos sojowy i dokładnie mieszamy. Jeśli czegoś nadal brakuje - doprawiamy. Kiedy mięso zacznie być ciekawe w smaku formujemy je na talerzu, robimy wgłębienie w którym umieszczamy 1 żółtko, dookoła mięsa umieszczamy cebulę i żurawinę, posypujemy wszystko delikatnie pieprzem.

Porady

Małą ilość żurawiny suszonej zostawmy nie namoczoną, na koniec ułóżmy ją na musie zmiksowanym wcześniej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (181 ocen)

Tatar z udźca wołowego

To może cię zainteresować