Serdeczny tatar - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Najpierw przygotowujemy żurawinę, moczymy w ciepłej wodzie, a potem miksujemy.
Pół cebuli czerwonej kroimy w drobną kostkę.
Bierzemy 200g zmielonego mięsa wołowego (lub sami mielimy w maszynce do mięsa), dodajemy 2 łyżeczki oliwy z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem do smaku, do tego dodajemy orientalny sos sojowy i dokładnie mieszamy. Jeśli czegoś nadal brakuje - doprawiamy. Kiedy mięso zacznie być ciekawe w smaku formujemy je na talerzu, robimy wgłębienie w którym umieszczamy 1 żółtko, dookoła mięsa umieszczamy cebulę i żurawinę, posypujemy wszystko delikatnie pieprzem.
Porady
Małą ilość żurawiny suszonej zostawmy nie namoczoną, na koniec ułóżmy ją na musie zmiksowanym wcześniej.
Komentarze