Serca wieprzowe w potrawce

4.42 (191 ocen)

  • 1 godz. 30 min

pyszny sos lub gulasz, jak kto woli

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 3 serca wieprzowe ok 1 kg
    1 cebula
    kawałek pora
    2 marchewki
    natka selera
    ziele angielskie
    listek laurowy
    sól
    pieprz
    pieprz ziołowy
    szczypta oregano
    szczypta majeranku
    2 ząbki czosnku
    2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    1 łyżka mąki
Wystaw ocenę:

4.42 (191 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Serca wieprzowe w potrawce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Serca umyć, oczyścić, włożyć do garnka lub szybkowara, dodać por, seler, marchewkę, listek laurowy i ziele angielskie, zalać wodą i ugotować do miękkości. Wyjąć serca i marchewkę, serca pokroić w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu (smalec) włożyć pokrojoną cebulę , podsmażyć chwilę , następnie dodać serca i również podsmażyć ok 5-7 min. Przełożyć do garnka, zalać bulionem z gotowania serc aż całe się zanurzą. Dodać pokrojoną na plasterki marchewkę ugotowaną z mięsem i przyprawić do smaku solą i pieprzem oraz pieprzem ziołowym, oregano i majerankiem. Dusić ok 20 min pod przykryciem .
    Mąkę wymieszać z koncentratem i niewielką ilością wody. Podprawić potrawkę. Dodać posiekaną natkę pietruszki świeże oregano. Podawać z ziemniakami lub kaszą gryczaną i ogórkiem małosolnym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować