Serca drobiowe w śliwkowym sosie

0 (0 ocen)

  • 10 min

Lubię dogadzać kulinarnie domownikom

  • 10 min

Składniki:

  • 500 g serca drobiowe
    100 g śliwki suszone
    0,5 szkl czerwone wytrawne wino
    sól i pieprz
    1 cebula
    tymianek suszony
    tłuszcz

Serca drobiowe w śliwkowym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Serca oczyścić, opłukać, przełożyć na patelnię, dodać tłuszcz, dusić do miękkości. Podczas duszenia dodać sól i pieprz, ciągle mieszając.
  • 2. SOS ŚLIWKOWY
    Śliwki zalać wodą, odstawić na noc. Cebulę obrać, drobno posiekać, zeszklić na tłuszczu. Do cebuli dodać odlane z wody i osączone śliwki, wino czerwone, pokruszony tymianek, sól i pieprz. Dusić wszystko razem na wolnym ogniu przez parę minut. Następnie zdjąć z ognia, ostudzić, zmiksować.
  • 3. Gotowe serca drobiowe, wyłożyć na talerze, polać sosem śliwkowym. Podawać z ryżem

Komentarze

Podobne przepisy