Ser zapiekany w cieście

4.5 (177 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Oboje z synkiem mamy sporo wolnego czasu, więc lubimy testować różnego rodzaju dania. Polecamy ser zapiekany w cieście naleśnikowym.

Składniki:

  • ● 1/2 kg mąki
    ● 1 litr mleka
    ● 1 jajko
    ● 2 łyżki oleju
    ● przyprawy do smaku: mielona słodka papryka, sól, pieprz, curry
    ● 30 dag pokrojonego w grubsze plasterki żółtego sera
    ● masło do smażenia placuszków
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ser zapiekany w cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ser zapiekany w cieście 1. Przygotowujemy ciasto naleśnikowe:
    mąkę miksujemy
    z mlekiem, jajkiem i olejem tak,
    by ciasto miało konsystencję
    gęstej śmietany. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, możemy je
    rozrzedzić niewielką ilością
    wody. Ciasto odstawiamy na
    pół godziny, aby nieco spęczniało.
    Do ciasta dodajemy
    przyprawy: sól, pieprz, curry
    i mieloną słodką paprykę
    w takiej ilości, by ciasto miało
    mniej lub bardziej pikantny
    smak – tak, jak lubimy. Dokładnie
    mieszamy.
  • 2. Plastry sera obtaczamy
    w cieście naleśnikowym
    i smażymy z obu stron – najlepiej
    na maśle – aż się ładnie
    zrumienią. Placuszki podajemy
    na ciepło, od razu po
    usmażeniu, z pikantnym keczupem
    lub innym sosem,
    w zależności od upodobań.

Porady

● Ciasto naleśnikowe będzie bardziej puszyste, jeśli dodamy do niego trochę gazowanej wody mineralnej. ● W cieście naleśnikowym można również zapiekać inne, poza żółtym, rodzaje sera, np. lazur, czyli ser pleśniowy. Taki ser świetnie smakuje z sałatką z kiszonych ogórków i pomidorów.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser żółty

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_12-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować