Ser kozi z krokantem pistacjowym

0 (0 ocen)

Egzotyczne dania często wkradają się do mojej kuchni

Składniki:

  • 3 łyżki cukru, 50 g pistacji, 4 serki kozie, 4 łyżki aromatycznego miodu, 4 świeże figi, czarny pieprz świeżo mielony, 8 listków mięty

Ser kozi z krokantem pistacjowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukier skarmelizować w małym naczyniu. Dodać posiekane pistacje. Masę wyłożyć na natłuszczoną i gładką powierzchnię, wyrównać i ostudzić. Potem pokruszyć na spore kawałki.
    Każdą figę podzielić na 4 części. Na talerzach nakładać po 1 rozkrojonej fidze i serku kozim. W małym naczyniu rozpuścić miód, aż stanie się płynny. Polać nimi serki. Każdy serek posypać krokantem i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Udekorować listkami mięty. Podawać od razu.

Komentarze

Podobne przepisy