Semifreddo z truskawkami i bezami

4.48 (151 ocen)

Semifreddo to delikatny włoski deser. Robi się go szybko, jest pyszny i idealny na letnie upały.

Składniki:

  • 500ml śmietanki 30%
    30 dag truskawek
    ok 10 małych bez
    4 łyżki cukru
    4 łyżki cukru pudru
Wystaw ocenę:

4.48 (151 ocen)

Zobacz również:

Desery Lody Beza

Semifreddo z truskawkami i bezami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki umyć, obrać i pokroić na większe kawałki. Przełożyć do rondelka i dusić aż puści sok a cukier się rozpuści. Ostudzić. Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywno, dodać truskawki i pokruszone bezy. Delikatnie przemieszać (aby powstał marmurkowy wzorek) i wylać do formy, np keksówki, wyłożonej folią spożywczą. Wstawić do zamrażalnika na kilka godzin. Przed podaniem wyjąć na kilkanaście minut aby lekko zmiękł.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śmietana Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować