Milion lat temu, kiedy ledwo sięgałam głową ponad stół, pierwszy raz przyszło mi do głowy zrobić lody.. Wspólnie z młodszą siostrą zmasakrowałyśmy kuchnię próbując zrobić lody.. Wtedy się nie udało..
Semifreddo z malinami.. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Maliny i połowę cukru rozgniatamy widelcem. Kremówkę ubijamy, pod koniec ubijania dodajemy rum i resztę cukru. Osobno ubijamy creme fraiche. Ubite śmietany dokładnie mieszamy ze sobą. Dodajemy rozgniecione maliny, mieszamy delikatnie tak, by dały efekt marmurka. Przygotowaną masę wlewamy do wyłożonej folią aluminiową keksówki, przykrywamy płatem folii i wkładamy na kilka godzin do zamrażalnika..
2.Wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy, przecieramy przez sitko. Tak przygotowanym sosem polewamy wyjęte z zamrażalnika semifreddo (przed podaniem należy przez ok. godzinę przetrzymać je w lodówce, aby trochę się rozmroziło), dekorujemy malinami. Gotowe!
Komentarze