Semifreddo truskawkowe

5 (175 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 45 min

Smak lata!

  • 45 min

Składniki:

  • - 1 jajko
    - 2 żółtka
    - 100 g cukru (niepełne 1/2 szklanki)
    - 1 łyżka cukru wanilinowego
    - 1 szklanka (250 ml) śmietanki kremówki 30%
    - 300g truskawek (świeżych lub mrożonych)
Wystaw ocenę:

5 (175 ocen)

Zobacz również:

Desery

Semifreddo truskawkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Naczynie np. keksówkę lub żaroodporną formę wyłożyć przezroczystą folią spożywczą lub papierem do piecznia. Do miski wbić jajko, dodać żółtka, cukier, cukier wanilinowy i wymieszać. Zawiesić miskę na garnku z lekko gotującą się wodą, zmniejszyć ogień do minimum lub całkowicie wyłączyć palnik i ubijać masę przez około 7 minut, aż masa będzie bardzo puszysta, gęsta i jasna. Zdjąć miskę z garnka i ubijać dalej przez kolejne 7 minut aż masa ostygnie.
    Truskawki zmiksować na mus. W misce ubić śmietankę kremówkę na sztywną pianę. Dodać ją razem ze zmiksowanymi truskawkami do ubitej masy jajecznej i wszystko dokładnie wymieszać.
    Masę wylać do przygotowanego wcześniej naczynia i wstawić do zamrażalnika na kilka godzin lub całą noc. Można też zostawić deser w zamrażalniku na dłużej. Po zamrożeniu deser zawinąć w reklamówkę lub szczelnie przykryć.

Porady

Aby wyłożyć semifreddo na talerz można wyjąć go kilka, kilkanaście minut wcześniej z zamrażalnika lub włożyć keksówkę na chwilę do gorącej wody.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_04-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować