Semifreddo truskawkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Naczynie np. keksówkę lub żaroodporną formę wyłożyć przezroczystą folią spożywczą lub papierem do piecznia. Do miski wbić jajko, dodać żółtka, cukier, cukier wanilinowy i wymieszać. Zawiesić miskę na garnku z lekko gotującą się wodą, zmniejszyć ogień do minimum lub całkowicie wyłączyć palnik i ubijać masę przez około 7 minut, aż masa będzie bardzo puszysta, gęsta i jasna. Zdjąć miskę z garnka i ubijać dalej przez kolejne 7 minut aż masa ostygnie.
Truskawki zmiksować na mus. W misce ubić śmietankę kremówkę na sztywną pianę. Dodać ją razem ze zmiksowanymi truskawkami do ubitej masy jajecznej i wszystko dokładnie wymieszać.
Masę wylać do przygotowanego wcześniej naczynia i wstawić do zamrażalnika na kilka godzin lub całą noc. Można też zostawić deser w zamrażalniku na dłużej. Po zamrożeniu deser zawinąć w reklamówkę lub szczelnie przykryć.
Porady
Aby wyłożyć semifreddo na talerz można wyjąć go kilka, kilkanaście minut wcześniej z zamrażalnika lub włożyć keksówkę na chwilę do gorącej wody.
Komentarze