Deser lodowy w sam raz na upalne dni-pyszna masa z czerwonej porzeczki, mleczka kokosowego i śmietanki dobrze zmrożona polana polewą czekoladowo owocową -czego chcieć więcej?
1 godz. 40 min
Składniki:
Semifreddo:
1/2 litra czerwonej porzeczki
100 g cukru trzcinowego brązowego
3 łyżki cukru pudru
100 ml zimnej wody
1/2 litra kremowej śmietanki
100 ml mleczka kokosowego
Sos czekoladowo-owocowy
10 dag mlecznej czekolady
1/2 szklanki soku z czerwonej porzeczki
150 ml śmietanki kremowej
2 łyżki cukru pudru
czerwona porzeczka do dekoracji
Semifreddo porzeczkowo-kokosowe z polewą owocowo-czekoladową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Semifreddo:
Wodę z cukrem gotujemy ,wsypujemy owoce czerwonej porzeczki, gotujemy około 5 minut-aż owoce zaczną się rozpadać, całość zmiksować blenderem. Zostawić do całkowitego wystygnięcia.
Śmietankę kremówkę po wyjęciu z lodówki ubić na puszystą masę z cukrem pudrem i mleczkiem kokosowym-również schłodzonym.
Do masy śmietanowej wmieszać mus z porzeczki, wylać do wyłożonych folią kokilek ceramicznych na , wstawić do zamrażarki na co najmniej 5 godzin.
2.Polewa;
Sok z czerwonej porzeczki podgrzewamy z cukrem pudrem i śmietanką. Zestawiamy z ognia, dodajemy połamaną czekoladę , czekamy chwilę aż czekolada zacznie się rozpuszczać wtedy dokładnie mieszamy.
Zmrożony deser wyjmujemy delikatnie z foremek, układamy na talerzykach , polewamy sosem czekoladowym, dekorujemy owocami, podajemy od razu.
Komentarze