Semifreddo porzeczkowo-kokosowe z polewą owocowo-czekoladową

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Deser lodowy w sam raz na upalne dni-pyszna masa z czerwonej porzeczki, mleczka kokosowego i śmietanki dobrze zmrożona polana polewą czekoladowo owocową -czego chcieć więcej?

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Semifreddo:
    1/2 litra czerwonej porzeczki
    100 g cukru trzcinowego brązowego
    3 łyżki cukru pudru
    100 ml zimnej wody
    1/2 litra kremowej śmietanki
    100 ml mleczka kokosowego

    Sos czekoladowo-owocowy
    10 dag mlecznej czekolady
    1/2 szklanki soku z czerwonej porzeczki
    150 ml śmietanki kremowej
    2 łyżki cukru pudru
    czerwona porzeczka do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Lody

Semifreddo porzeczkowo-kokosowe z polewą owocowo-czekoladową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0lnyjxg 1. Semifreddo:
    Wodę z cukrem gotujemy ,wsypujemy owoce czerwonej porzeczki, gotujemy około 5 minut-aż owoce zaczną się rozpadać, całość zmiksować blenderem. Zostawić do całkowitego wystygnięcia.

    Śmietankę kremówkę po wyjęciu z lodówki ubić na puszystą masę z cukrem pudrem i mleczkiem kokosowym-również schłodzonym.
    Do masy śmietanowej wmieszać mus z porzeczki, wylać do wyłożonych folią kokilek ceramicznych na , wstawić do zamrażarki na co najmniej 5 godzin.
  • image-1okaibq 2. Polewa;
    Sok z czerwonej porzeczki podgrzewamy z cukrem pudrem i śmietanką. Zestawiamy z ognia, dodajemy połamaną czekoladę , czekamy chwilę aż czekolada zacznie się rozpuszczać wtedy dokładnie mieszamy.
    Zmrożony deser wyjmujemy delikatnie z foremek, układamy na talerzykach , polewamy sosem czekoladowym, dekorujemy owocami, podajemy od razu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować