Semifreddo Cappuccino

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zimny deser, który gorąco polecam;-)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - duże białka: 3 sztuki
    - śmietana kremówka: 1 szklanka
    - cukier: 0.5 szklanki
    - cukier: 2 łyżki
    - kawa instant rozpuszczona w 1 łyżce gorącej wody: 2 łyżki
    - klika kropli olejku waniliowego: 1 szczypta
    - pokruszone ciasteczka migdałowe lub orzechowe: 0.5 szklanki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Semifreddo cappuccino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wyłożyć podłużną formę przezroczystą folią (folia powinna zwisać poza brzegi formy). Ubić śmietanę, przykryć i wstawić do lodówki. Wymieszać 1 szklanki wody i pół szklanki cukru, gotować mieszając około 4 minut aż cukier się rozpuści. Potem zmniejszyć ogień i gotować jeszcze 3-5 minut, aż syrop zgęstnieje. Ubić białka na sztywną pianę z pozostałym cukrem. Cieniutkim strumyczkiem, nie przerywając ubijania wlewać syrop. Gdy masa podwoi swoją objętość i stanie się lśniąca przerwać ubijanie i pozostawić na 4-5 minut aby przestygła do temperatury pokojowej. Następnie dodać do niej kawę i wanilię, cały czas ubijając mikserem. Przerwać ubijanie, dodać do masy 1/3 śmietany, bardzo delikatnie wymieszać. Dodać pozostałą śmietanę i 2/3 ciasteczek, wymieszać jeszcze raz i przełożyć do przygotowanej formy. Przykryć zwisającą folią, zamrażać najmniej 8 godzin (można pozostawić w zamrażalniku nawet na cały miesiąc). Gotowe semifreddo wyjąć z zamrażalnika i pokroić na porcje. Przed podaniem posypać resztą ciasteczek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować