SELEROWY GYROS

4.49 (180 ocen)

Pierwszy raz jadłam takiego gyrosa u koleżanki. Posmakował mi, nawet bardzo i od tamtej pory co jakiś czas robię na zmianę z tradycyjnym gyrosem.Ze szczerego serca polecam, bo jest to przepyszna sałatka i nieco inna.Nadaje się na każdą uroczystość. Nawet na świąteczny stół.

Składniki:

  • - 2 słoiki selera ciętego konserwowego (po 370g.)
    - 2 filety z kurczaka
    - 1/2 puszki kukurydzy lub 1 cała
    - 2-3 średnie ogórki kiszone
    - 1/3 małej cebulki czerwonej
    - 2 łyżki przyprawy do gyrosa
    - 2 łyżki oleju
    - szczypta soli
    - 3 łyżki majonezu
    - 4 łyżki ketchupu
Wystaw ocenę:

4.49 (180 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Gyros

Selerowy gyros - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Seler przecedzamy z nadmiaru wody. 1 i 1/2 słoiczka przekładamy do miseczki (resztę zostawiamy na wierzch sałatki). Dodajemy kukurydzę, ogórki i cebulę pokrojoną w kosteczkę.
  • 2. Filety myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę i przyprawiamy. Wrzucamy na rozgrzany i osolony olej. Smażymy. Dodajemy do sałatki. Wszystko mieszamy.
  • 3. W osobnej miseczce mieszamy majonez z ketchupem i dodajemy do sałatki. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Na wierzch sałatki układamy seler.
    Wstawiamy do lodówki.

Porady

Można dodać paprykę jeśli ktoś lubi.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata Seler

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować