SELEROWE LECZO Z ŻOŁĄDKÓW INDYKA

0 (0 ocen)

Żołądki podane w towarzystwie selera naciowego smakują wyśmienicie.Są smaczne i aromatyczne.

Składniki:


  • 8 żołądków z indyka
    1 papryka czerwona Palermo
    1 papryka zielona Palermo
    1 seler naciowy
    1 cebula czerwona średnia
    1 cebula biała średnia
    2 łyżki maggi w płynie
    2 łyżki keczupu pikantnego

    sól,pieprz czarny,ostra papryka mielona,majeranek do smaku,olej do smażenia.

Selerowe leczo z żołądków indyka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • selerowe leczo z żołądków indyka 1.



    Żołądki wymoczyć,oczyścić,umyć i pokroić na trzy części.Całość przyprawić do smaku przyprawami i odstawić na 2 godz.do lodówki
  • selerowe leczo z żołądków indyka 2. Warzywa oczyścić,umyć i pokroić w paski,cebulę w pół piórka.
  • selerowe leczo z żołądków indyka 3.
    Na patelni rozgrzać olej,włożyć żołądki i opiekać dość mocno na rumiano podlewając niewielkimi ilościami gorącej wody.Następnie zalać całość gorącą wodą i dusić do miękkości żołądków i odparowania wody.Żołądki zdjąć,pokroić w grubsze plastry,sos zachować.
  • selerowe leczo z żołądków indyka 4.
    Na patelnię wlać niewielką ilość oleju,dodać obie cebule i smażyć do czasu jej zeszklenia.Dodać pozostałe warzywa i smażyć do czasu ich zeszklenia i odparowania częściowego wody.
  • selerowe leczo z żołądków indyka 5.
    Wlać sos z smażenia żołądków,doprawić do smaku.Włożyć pokrojone żołądki,keczup,wlać niewielką ilość gorącej wody i chwilę podgotować,ok 2 minut.
  • selerowe leczo z żołądków indyka 6.

    Podawać z dodatkiem pieczywa,kaszy gryczanej lub jęczmiennej.

Komentarze

Podobne przepisy