Seler naciowy po chińsku

4.5 (185 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Mieszkając jakiś czas w Chinach, miałam okazję poznać tamtejszą codzienną kuchnię. Dania sąproste i delikatne w smaku, a niewątpliwym ich atutem jest to, że się je szybko przyrządza.

Składniki:

  • ● seler naciowy
    ● średnia cebula
    ● 3 jajka
    ● łyżeczka mąki ziemniaczanej
    ● szklanka wody lub bulionu (może być z kostki)
    ● olej
    ● sól
    ● cukier
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Seler naciowy po chińsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Seler naciowy po chińsku 1. Jajka wbijamy do miseczki
    i lekko roztrzepujemy ze szczyptą
    soli. Na patelni mocno rozgrzewamy
    olej, wlewamy jajka
    i smażymy na kształt omletu. Po usmażeniu przekładamy ponownie
    do miseczki.
  • 2. Cebulę kroimy w piórka
    i smażymy na bardzo gorącym
    oleju na złocisty kolor. Selera
    myjemy, kroimy w cienkie paski
    i dodajemy do cebuli. Smażymy
    na dużym ogniu ok. 5 minut,
    cały czas mieszając.
  • 3. Do warzyw wsypujemy po
    łyżeczce soli i cukru. Wlewamy
    1/2 szklanki wody (lub bulionu)
    i dusimy pod przykryciem ok.
    5 minut. Gdy seler zmięknie, do
    powstałego sosu dodajemy mąkę
    ziemniaczaną rozprowadzoną
    wodą i mieszamy.
  • 4. Następnie usmażone na początku
    jajka dzielimy na mniejsze kawałki, dodajemy do
    selera i delikatnie mieszamy
    wszystkie składniki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Seler

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_04-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować