Sękacz

4.5 (158 ocen)

  • 15 min

Sękacz to ciasto, które uwielbiam mój młodszy brat.Pewnego dnia postanowiłam zrobić mu niespodziankę i go upiec. Mimo, że mam 17lat to świetnie z tym wypiekiem sobie poradziłam.Mina brata bezcenna.

  • 15 min

Składniki:

  • - 250g masła
    - 200g cukru
    - opakowanie cukru waniliowego (16g)
    - 6 dużych jajek (4 jajka - osobno białka i żółtka + 2 całe jajka)
    - 150g mąki pszennej
    - 100g mąki ziemniaczanej
    - 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Sękacz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło utrzeć z cukrami na puszystą masę.
  • 2. Dodawać kolejno (to bardzo ważne!!!) 4 żółtka i 2 całe jajka, cały czas ubijać.
  • 3. Pozostałe 4 białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli.
  • 4. Mąki i proszek do pieczenia przesiać przez sito.
  • 5. Do masy maślano-jajecznej delikatnie wmieszać suche składniki (mąkę z proszkiem), a następnie małymi porcjami dodawać ubitą pianę. Bardzo delikatnie wymieszać. Masa powinna być gęsta i lepka.
  • 6. Dno tortownicy (u mnie średnica 22cm, może być nieco mniejsza) wyłożyć papierem do pieczenia.
    Piekarnik rozgrzać do temp. 200ºC
  • 7. Na dnie formy rozsmarować 2 łyżki ciasta - włożyć do piekarnika, piec do momentu zrumienienia wierzchu (5-8min), potem wyjąc foremkę z pieca i rozsmarować kolejne dwie łyżki ciasta i tak aż do wyczerpania masy (u mnie trwało to nieco ponad 1,5h)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować