Sękacz

5 (190 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 20 min

Na Boze Narodzenie i Wielkanoc moja mam zawsze piekla ten sękacz, teraz mama patrzy a ja pieke:)

  • 20 min

Składniki:

  • 20 dkg margaryny,
    10 dkg maki pszennej,
    10 dkg maki ziemniaczanej,
    6 jaj,
    15 dkg masy marcepanowej,
    1 cukier waniliowy,
    1 łyzka rumu,
    1/3 szkl cukru,
    10 dkg cukru pudru,
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

5 (190 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Sękacz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bialka oddzielamy od zoltek.Bialka ze szczypta soli ubijamy na sztywna piane,po czym dodajemy cukier puder.
  • ciasto na sekacz 2. Marcepan kroimy w kostke.Żoltka ucieramy z margaryna,cukrem,cukrem waniliowym i masa marcepanowa na puszysta mase(zeby nie bylo grudek z marcepana).
    Dodajemy po 1 zoltku.
    Nastepnie wsypujemy po lyzce maki( make pszenna mieszamy z ziemniaczana).
    Na koniec dodajemy po lyzce piany delikatnie mieszajac.Wlewamy rum.
  • sekacz 3. Tortownice(sr26) wykladamy papierem do pieczenia.
    Piekarnik nagrzewamy do 200stopni.
    Na forme wylewamy ok 3 lyzek ciasta,rozsmarowujemy i wkladamy do piekarnika.Pieczemy do zbrazowienia ciasta ok 4 minut.Wyciagamy forme, nakladamy kolejne 3 lyzki ciasta i dalej pieczemy.
    Tak postepujemy z reszta ciasta.
    Ja w trakcie pieczenia uzywam funkcji pieczenia tylko gory.Mozna uzyc tez termoobiegu, ale najlepiej wtedy stac przy piekarniku zeby ciasto sie zbytnio nie przypieklo.
    Po upieczeniu wszystkich warstw studzimy ciasto,polewamy np.rozpuszczona czekolada.
  • 4. Smacznego:)

Porady

Zamiast masy marcepanowej mozna dac mielone platki migdalow, ale musi tez ich byc 15 dkg. Z ciasta mozna wykrawac rozne ksztalty swiateczne np gwiazdki. Ciasto moze dlugo lezakowac-pod warunkiem ze nie ma w poblizu łasuchow:)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marcepan Rum

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_12-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować